Inclusiviteit, diversiteit en persoonlijke ontplooiing in consultancy
Hendrika Willemse is een ondernemer in IT en heeft een passie voor coachen. Zelf heeft ze op hoog niveau aan karate gedaan en ze weet wat ervoor nodig is om alles uit jezelf te kunnen halen. Haar sport- en zakelijke carrière hebben ervoor gezorgd dat zij als geen ander weet wat ervoor nodig is om bovenmatig te presteren en het maximale uit jezelf te halen, ook in uitdagende tijden. Ze geeft 1 op 1 coaching en workshops op het gebied van empowerment en leiderschap. Wij van EIFFEL mochten haar interviewen over inclusiviteit, diversiteit en persoonlijke ontplooiing.
Na je succesvolle sportcarrière heb je jezelf geïntroduceerd in de wereld van coaching. Hoe zorg je ervoor dat mensen het optimale uit zichzelf halen?
Het belangrijkste is dat je mensen in hun kracht zet, en dat mensen optimaal gebruik kunnen maken van die kracht. Dat zorgt ervoor dat de organisatie en het team de kwaliteiten van de individuele teamleden zo goed mogelijk benut. Dit leidt uiteindelijk tot teams die inclusief zijn, en die daardoor ook beter gaan presteren.
Gebruik maken van je eigen kracht is dus belangrijk. We komen als consultant vaak in snel veranderende organisaties terecht. Hoe kun je toch dicht bij jezelf blijven in zo’n uitdagende omgeving?
Ik heb geleerd dat het soms beter is om ergens een nachtje over te slapen voordat je reageert, zo zorg je ervoor dat je jezelf niet voorbijloopt. Door de emotie uit je communicatie te halen zorg je ervoor dat je bij de feiten blijft, dat is vele malen krachtiger. Blijf vooral dicht bij jezelf en durf je grenzen aan te geven, reflecteer op wat je eigen waarde is en blijf daarop terugkomen. Doe wat voor jou goed voelt en dicht bij jou staat.
In IT-opdrachten zijn teams vaak nog weinig divers. Jij houdt je ook bezig met het vergroten van diversiteit in organisaties. Hoe kan de inclusiviteit van een team vergroot worden?
Vaak begint het al met hoe je als organisatie vacatures opzet. Er zijn eigenschappen die als typerend masculine of feminine worden gezien, over het algemeen kunnen mannen bijvoorbeeld vaak beter onderhandelen terwijl vrouwen vaak betere organisatorische eigenschappen hebben. Als er in een vacaturetekst veel masculine vereisten staan, haken veel vrouwen af die misschien wel geschikt zijn voor een functie en vice versa.
Het is dus van groot belang dat een team inclusiviteit uitstraalt, maar het is ook belangrijk dat de organisatie erom heen meebeweegt. Hoe zorg je ervoor dat deze inclusiviteit door de hele organisatie wordt overgenomen?
Een cultuur van een bedrijf gaat alleen veranderen als dat in alle lagen van de organisatie wordt gedragen. Die verandering begint 9 van de 10 keer van bovenaf. De directie moet het goede voorbeeld geven door te laten zien hoe het moet en hoe het anders kan, bijvoorbeeld door te kijken naar hoe mensen worden beoordeeld en welke vooroordelen leven er in de organisatie. Kijk ook naar of de processen binnen de organisatie, zoals sollicitatieprocedures, inclusief zijn. Bijvoorbeeld door op LinkedIn al kritisch te kijken naar welke doelgroep je benadert.
Door ons netwerk slim in te zetten kunnen we dus een meer divers team creëren. Hoe kunnen we als organisatie ons netwerk vergroten en zichtbaar blijven, in tijden waarin thuiswerken de norm is?
De verbinding op zoeken en het opbouwen van oprechte relaties is lastiger in deze tijd, maar essentieel voor het succes van een consultant. Door persoonlijke aandacht en oprechte interesse zorgt voor een vertrouwensband, wat de basis is voor een succesvolle opdracht. Bedrijven kunnen overal producten en diensten afnemen, maar de persoon achter de consultant maakt het verschil. Zorg dus dat je zichtbaar blijft en successen deelt, bijvoorbeeld via LinkedIn.
Wil jij tips en tricks op het gebied van diversiteit en inclusiviteit in je team? Neem dan direct contact met me op!